Minden, amit a Maitake gombáról tudni kell

A „Maitake” japánul táncoló gombát jelent. A gomba állítólag azután kapta a nevét, hogy hihetetlen gyógyító tulajdonságai miatt az emberek boldogan táncoltak, amikor a természetben megtalálták.

Ez a gomba egyfajta adaptogén. Az adaptogének segítik a szervezetet a mentális vagy fizikai nehézségek elleni küzdelemben. Emellett a test kiegyensúlyozatlanná vált rendszereinek szabályozásán is dolgoznak. 

A gomba vadon nő Japán, Kína és Észak-Amerika egyes részein. A tölgy, a szil és a juhar fák alján nő. Akár otthon is termeszthető, bár jellemzően nem fog olyan jól növekedni, mint a vadonban. A gombát általában az őszi hónapokban találja meg.

 

Bár a Maitake gombát Japánban és Kínában évezredek óta használják, az Egyesült Államokban csak az utóbbi húsz évben vált népszerűvé. Az emberek dicsérik ezt a gombát az egészségre, vitalitásra és hosszú életre vonatkozó ígéretei miatt.

 

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a Maitake gomba?

Más gombákhoz képest a Maitake jobb eredményeket mutatott a rák és más egészségügyi állapotok megelőzésében és kezelésében. A Maitake pozitív hatással van az általános immunitásra is.

 

A Maitake gomba gazdag:

antioxidánsok

béta-glükánok

B- és C -vitamin

réz

kálium

rost

ásványok

aminosavak

 

A Maitake gomba további jellemzői: 

zsírmentes

alacsony nátrium tartalom

alacsony kalóriatartalmú

koleszterinmentes

A tudósok jelenleg azt tanulmányozzák, hogy a gomba hogyan támogatja az általános egészséget és küzd a betegségek ellen.

Laboratóriumi kutatások szerint a Maitake hatékony lehet bizonyos betegségek kezelésében. További vizsgálatokra van szükség annak megerősítésére, hogy milyen hatással van az emberekre, de a jelenlegi eredmények ígéretesek.

 

Rák elleni küzdelem

Egy 2013-as tanulmány szerint a Maitake hasznos lehet a mellrák megelőzésében és kezelésében. A kutatók szerint ez a gomba képes harcolni a rákos sejtek növekedése és szaporodása ellen. A kutatás kimutatta, hogy a Maitake gomba elnyomja a tumor növekedését egerekben. Növelheti a daganat ellen küzdő sejtek számát is. 

Egy korábbi tanulmány megállapította, hogy a Maitake kivonat, hatékonyan elpusztítja az emberi rákos sejteket. Olyan fehérje mellett adagolták, amely szintén küzd a rák ellen, és sikerült növelni a fehérje hatékonyságát.

 

Koleszterin

Egy 2013-as tanulmány kutatói azt találták, hogy a Maitake porított kivonat csökkenti a koleszterinszintet egerekben. Azt is kimutatták, hogy növeli az energiát adó zsírsavakat. Emiatt a kutatók elmélete szerint a Maitake gomba fogyasztása segíthet az artériák egészségének megőrzésében.

 

2-es típusú diabétesz

Egy 2015-ös tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a Maitake gomba pozitív hatással lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő patkányokra. A vizsgálat során a Maitake gomba fogyasztása pozitív hatással volt a patkányok glükózszintjére. Ez rámutat arra, hogy a gomba képes a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére emberekben.

 

A Maitake gomba hasznos lehet a következők kezelésében is:

megfázás és influenza vírusok

magas vagy alacsony vérnyomás

immunfunkció

a kemoterápia mellékhatásai

 

Hogyan adjunk hozzá Maitake gombát az étrendhez

  Ha a Maitake gombát használja egészségének fokozására, akkor hozzáadhatja azt minden olyan ételhez, amelyhez általában gombát ad. Hozzáadható rántáshoz, salátához, tésztához, pizzához, omletthez vagy leveshez. A gombát vajon is süthetjük, vagy grillezhetjük. A Maitake erős, földes ízű, ezért győződjön meg róla, hogy élvezi az ízét, mielőtt nagy mennyiségű ételhez adná.

Ha frissen vásárol Maitake -t, vásárolja meg egészben, hogy meghosszabbítsa az eltarthatóságát. Papírzacskóban tárolja a hűtőszekrényben. Lehet, hogy néhány élelmiszerboltban szárítva találja. Nyersen is lefagyasztható.

 

A Maitake folyékony koncentrátumként vagy száraz formában kapszulákban is bevehető. 

A helyes adagolás korától, súlyától és egészségi állapotától függ. Ez egy adott márkájú kiegészítő tényleges erősségétől is függ. Használat előtt feltétlenül olvassa el figyelmesen az utasításokat.

Nagy dózis bevétele előtt mindig kérdezze meg kezelőorvosát, és gondosan figyelje reakcióit. Ha szokatlan tüneteket vagy kellemetlen érzéseket tapasztal, hagyja abba a használatot, és forduljon orvosához.

 

Néhány hét vagy hónap is eltelhet, amíg érezhető különbséget érez. Állítólag a C-vitaminnal való együttes alkalmazása növeli az előnyeit.

 

Fontos tudnivalók

A Maitake emészthető, amíg a gomba nem túl öreg. Ha idősebb, a gomba szívóssága megnehezítheti az emésztést. A gomba főzése javíthatja az emészthetőségét.

Bár az allergiás reakció és a gyomorpanaszok ritkák, lehetségesek. Leggyakrabban a Maitake gomba jól tolerálható.

Ha cukorbeteg, akkor alkalmazás előtt konzultálnia kell orvosával. A Maitake hatással lehet a vércukorszintjére. Ez csökkentheti a vérnyomását is, ezért feltétlenül beszélje meg kezelőorvosával a lehetőségeit, ha hipotóniája van.

Nem szabad alkalmazni a Maitake gombát a műtétet követő két héten belül, vagy ha vérzési rendellenessége van.

Ha terhes, szoptat vagy autoimmun betegsége van, használat előtt konzultáljon orvosával.

Forrás:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/maitake-mushroom#research

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógygomba