Hogyan kezelhetik a nők a hormonális egyensúlyukat?

A hormonok a test kémiai hírvivői. Hosszú ideig a pattanások, a fáradtság és az álmatlanság katalizátoraként értendőek a test átmeneti periódusaiban, például pubertáskorban és a menopauza különböző szakaszaiban, ám egyre több szakember ismeri fel a hormonális egyensúlyhiányt a nők számos egészségügyi problémájának kiváltó okaként. 

Ezek az aggodalmak számos módon nyilvánulhatnak meg. A súlyos és fájdalmas menstruációs ciklusok a nőknél a hormon egyensúlyhiányának árulkodó tünetei, de vannak enyhébb tünetek is, például olyan fiatal nők esetében, akiknek nehézségeik vannak a fogyással, étvágyproblémákkal vagy pattanásokkal.

Számtalan egyéb tünet tulajdonítható a hormonális egyensúly hiányának. Ezek a tünetek lehetnek alkalmi hőhullámok, éjszakai izzadás és memóriaproblémák, amelyek az általános ködösségtől a rövid távú memória problémáig terjedhetnek.

A hormonális egyensúlyhiány azonosítása

A hormonális egyensúlyhiány azonosításának első lépése a beteg teljes kórtörténetének megértése.

Mint minden betegség esetében, itt is fontos teljes képet kapni a páciens egészségéről, ha a probléma kiváltó okának kezelése a cél, és nem csupán a tünetek kezelésére szolgáló lehetőség megtalálása.

Tegyük fel például, hogy van olyan páciens, aki fáradtságtól szenved, amelyet hormonális egyensúlyhiány vagy vércukorszint okozhat. Annak tudatában, hogy a hormonok befolyásolhatják a vércukorszintet, és a vércukorszint befolyásolhatja a hormonokat, meg kell határozni, hogy a beteg alacsony vércukorszintjét a hormonális egyensúlyhiány vagy egyéb tényezők okozzák-e. A tényfeltárás több nyomot adhat, és ez az első lépés az e jeleket mutató páciens megsegítésében.

A legjobb dolog, ha a teljes emberre koncentrál. Az ember nemcsak hormonkészlet. Számos tényezővel kell foglalkozni a pácienssel kapcsolatban az életstílustól a testsúlyig és az étrendig. A nyálvizsgálat vagy a vérvizsgálat azonban feltárja a beteg hormonszintjét, és ha hormonális egyensúlyhiányt észleltek, számos utat lehet választani a kiváltó ok kezelésére.

Hormonális egyensúlyhiány kezelése

A hormonális egyensúlyhiányban szenvedő nők gondozási terve a tünetek és súlyosságuk függvényében változik.

Csakúgy, mint a funkcionális orvoslás minden vonatkozásában, nincs mindenki számára megfelelő cselekvési mód. A tesztelés során bölcs dolog átnézni a beteg ösztrogén, progeszteron és tesztoszteron szintjét. A beteg DHEA-, kortizol- és inzulinszintje szintén tüneteket okozhat. A Rochesteri Egyetem Orvosi Központja szerint a nők magas DHEA-szintje pattanásokat, fokozott hajnövekedést, női kopaszságot és kimaradt menstruációt okozhat.

Az indol-3-karbinol olyan kiegészítő, amely segíthet a hormonok egyensúlyában és szabályozásában.

Az életmód fontos tényező

Mint más rendellenességeknél, az életmód is jelentős szerepet játszik. A hormonszintet nagymértékben befolyásolja a páciens étrendje, de az is, hogy mennyi testmozgást végez, milyen a stressz-szintje, és hogy rendszeres-e az alvási rendje.

A hormonszintnek és az életmódnak kölcsönös kapcsolata van: a hormonszint befolyásolhatja a beteg életmódját, életmódja pedig a hormonjaikat. Az egyensúly megtalálása ebben a ciklusban az egészséges érzés kulcsa. Ezenkívül, bár nem túl széles körben ismert, a környezetünkben nagy mennyiségű ösztrogén található. Sok vegyi anyag, amellyel mindennapi kapcsolatban vagyunk, ösztrogén vegyszereket hordoz. Testünk ezeket is felszívja, ami hozzájárulhat az egyensúlyhiányhoz.

A hormon egyensúlyhiánya nyilvánvaló vagy enyhe módon jelenhet meg. Annak megállapításához, hogy a hormonális egyensúlyhiány felelős-e a látott tünetekért, nézzen a felszínen túlra a teljes kép érdekében. Értékelje az életmód szokásait, és teszteléssel zárja ki a tünetek egyéb okait, majd dolgozzon ki olyan kiegészítő rendszert, amely a páciens sajátos helyzetéhez a legjobb.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hormonegyensúly