Mi az a hiperarousal állapot?

A hiperarousal a poszttraumás stressz zavar (PTSD) elsődleges tünete. Ez akkor fordul elő, amikor egy személy teste hirtelen riadó készültségbe kapcsol, amikor a traumájára gondol. Annak ellenére, hogy valódi veszély nem áll fenn, testük úgy viselkedik, mintha az lenne, és tartós stresszt okoz egy traumatikus esemény után.

A PTSD bármilyen korú embert érinthet, beleértve a gyermekeket is. 

 

Mik a hiperarousal tünetei?

 

A hiperarousal tünetei a következők:

alvási problémák

koncentrációs nehézségek

ingerlékenység

harag és dühkitörések

pánik

állandó szorongás

könnyen megijednek vagy megriadnak

önpusztító viselkedés (például gyors vezetés vagy túl sok alkoholfogyasztás)

súlyos bűntudat vagy szégyenérzet

 

Gyermekeknél az alvászavar gyakran a túlzott izgatottság tünete. Ijesztő álmokat láthatnak a traumatikus eseménnyel kapcsolatban. A gyerekek játék közben megpróbálhatják újrajátszani a traumatikus eseményt vagy annak részeit.

 

A hiperarousal tüneteit általában a következők kísérik:

visszaemlékezések (élénk emlékek egy traumatikus eseményről)

fásult érzelmi állapot

megpróbálja elkerülni azokat a kiváltó okokat, amelyek traumatikus eseményekkel kapcsolatos gondolatokat okozhatnak

 

Kinél nagyobb a valószínűsége a PTSD-nek?

Minden korosztály hajlamos a PTSD-re. Néhány tényező azonban úgy tűnik, hogy nagyobb valószínűséggel alakul ki PTSD egy traumatikus eseményt követően. Ezek tartalmazzák:

 

intenzív vagy hosszan tartó traumát él át

korai életszakaszban tapasztalt traumát, például gyermekkori bántalmazást

olyan munkakörben dolgozik, amely potenciálisan traumatikus eseményeknek teszi ki Önt, például katona, tűzoltó vagy sürgősségi egészségügyi dolgozó

meglévő mentális egészségügyi rendellenességekkel, például szorongással vagy depresszióval diagnosztizáltak

kábítószerrel való visszaélés problémái vannak, például alkohollal vagy drogokkal

erős szociális támogatási rendszer hiánya (család és barátok)

akinek a családjában előfordult mentális egészségi zavar

 

Mikor kell segítséget kérni?

 

Ha túlérzékenységi vagy egyéb PTSD-tüneteket tapasztal, orvoshoz kell fordulnia. Fizikai vizsgálatot végeznek, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy semmilyen mögöttes egészségügyi rendellenesség nem okozza a tüneteit. Vérvizsgálatot is végezhetnek, attól függően, hogy milyen egyéb testi tünetei vannak.

Ha kezelőorvosa gyanítja, hogy PTSD-t tapasztal, mentálhigiénés szolgáltatóhoz, gyakran pszichológushoz vagy pszichiáterhez irányítja. A pszichiáterek felírhatnak gyógyszert, míg a pszichológusok nem.

 

A PTSD okozhat komplikációkat?

 

A PTSD-vel való együttélés fontos része az általa okozott mellékhatások megértése, és a szövődmények kezelésének módjainak megtalálása. A PTSD megzavarhatja életének számos területét, a karriertől kezdve a kapcsolatokon át az egészségig. Ezenkívül növelheti más mentális egészségügyi problémák kockázatát is, beleértve:

 

szorongás

depresszió

kábítószerrel és alkohollal való visszaélés

táplálkozási zavarok

öngyilkossági gondolatok és öngyilkossági kísérletek

 

Milyen kezelések állnak rendelkezésre a PTSD kezelésére?

 

A PTSD gyakran egy egész életen át tartó rendellenesség, amelyet nem lehet teljesen megszüntetni. De kezelhető úgy, hogy minimálisra csökkentse a tüneteket, beleértve a túlzott izgatottságot is, lehetővé téve, hogy teljes életet élhessen. A PTSD-t főleg beszélgetésterápiával (pszichoterápiával) kezelik, egyénre szabott, csoportos vagy kombinált környezetben. Néha a mentális egészségügyi szolgáltatók gyógyszereket is felírnak. Ezek a kezelések számos módon segítenek a tünetek enyhítésében:

 

javítja önbizalmát

optimistább életszemléletet ad

megtanítják Önnek a megküzdési mechanizmusokat a PTSD kezelésére, amikor tüneteket tapasztal

a traumatikus tapasztalataival kapcsolatos egyéb kérdések, például egyéb mentális egészségi zavarok, valamint a kábítószerrel vagy alkohollal való visszaélés kezelése

 

A pszichoterápia általános típusai a következők:

 

Kognitív viselkedésterápia: Ez a fajta terápia segít a betegeknek felismerni azokat a gondolkodási mintákat, amelyek a PTSD tüneteit okozzák, mint például a negatív önkép és azt gondolják, hogy egy traumatikus esemény ismét bekövetkezik. Gyakran használják expozíciós terápiával együtt

Expozíciós terápia: A viselkedésterápia olyan fajtája, amely segít a páciensnek szembenézni a traumatikus helyzetekkel és emlékekkel – biztonságos módon –, hogy megtanulják jobban megbirkózni velük. Gyakran használnak virtuális valóság programokat.

Szemmozgások deszenzitizálása és újrafeldolgozása (EMDR): Ez az expozíciós terápia és a szemmozgások irányított sorozatának kombinációja, amely segít a páciensnek a traumás emlékeken való átdolgozásban, és megváltoztatja a rájuk való reagálás módját.

 

A gyógyszerek a PTSD kezelésében is hasznosak lehetnek. Ezek a gyógyszerek súlyos mellékhatásokat okozhatnak, ezért fontos, hogy szorosan együttműködjön a mentális egészségügyi szolgáltatóval, amikor megvitatja tüneteit és gyógyszere hatékonyságát. Megpróbálják az Ön helyzetének megfelelő legjobb gyógyszert vagy gyógyszerkombinációt megadni. Több hétbe is telhet, mire ezek a gyógyszerek hatást fejtenek ki.

 

Milyenek a kilátások?

A PTSD egy mentális zavar, amely általában egy életen át tart. De a megfelelő kezelés, az egészség megőrzése és az erős támogató rendszer nagyban segíthet a tünetek csökkentésében, lehetővé téve, hogy teljes és boldog életet éljen.

A megfelelő öngondoskodás rendkívül fontos a PTSD kezelésében. Feltétlenül kövesse a kezelési tervet. Az is segíthet, ha többet tud meg a PTSD-ről és a hiperarousalis tüneteiről, ami segíthet abban, hogy jobban kommunikáljon mentális egészségügyi szolgáltatójával, és belsőleg megbirkózzon a tünetekkel.

 

A test megfelelő gondozása a testi egészség megőrzésével is segít csökkenteni a tüneteket. Ebbe az alábbiak tartoznak bele:

aludjon eleget 

egészséges táplálkozás

testmozgás

relaxáció

Tartalomhoz tartozó címkék: Alvás Hangulat