A D-Ribóz hatása a szervezet energiaellátására

Az egyszerű feladatoktól a legbonyolultabb eljárásokig testünknek energiára van szüksége. De honnan származik ez az energia?

Amikor az oxigén belép a szervezetünkbe, sejtjeink az O2-t használják fel sejtenergia előállítására, amely a megfelelő működéshez szükséges folyamatos energiaellátás. Ezt a sejtenergiát adenozin-trifoszfátnak (ATP) ismerik. 

Izmainknak ATP-re van szükségük ahhoz a természetes folyamathoz, amely bármilyen izomösszehúzódás során megtörténik. Ahogy az izmok keményebben dolgoznak, több intramuszkuláris ATP kerül felhasználásra, és ezt az ATP-t vissza kell állítani ahhoz, hogy az izmok mozgásban maradjanak. Ugyanez történik, amikor bármilyen fizikai tevékenységet végez, például sétál vagy sportol.

 

ATP és D-Ribóz

A D-ribóz egy természetesen előforduló monoszacharid, különösen a mitokondriumokban található. Egyik fő feladata az ATP-termelés segítése.

A sejt energiatermelése ATP formájában a mitokondriumokon belül elengedhetetlen a szervezet sejtfolyamataihoz. A mitokondriumok az anyagcserében is részt vesznek, és neurotranszmitterekként működnek mind a perifériás, mind a központi idegrendszerben, valamint a hőszabályozásban, amely folyamat lehetővé teszi, hogy a szervezet fenntartsa alapvető belső hőmérsékletét.

A szükséges mitokondriumok mennyisége az energiaigénytől függ. Egyes sejtek több energiát igényelnek, például a vázizomzatban találhatók, ezért több mitokondriumuk van, mint a kevesebb energiát igénylő sejteknek. (1,2)

 

A mitokondriális funkció és a D-Ribóz

A mitokondriumok a sejtekben a legfontosabb organellumok között találhatók. Elsősorban sejterőműként működnek, mivel a mitokondriumok termelik az ATP nagy részét.

Ha a mitokondriumok nem működnek úgy, ahogy kellene, az extrém fáradtsághoz, izomgyengeséghez, látás- és hallási problémákhoz, valamint szív-, máj- és veseproblémákhoz vezethet. A megfelelő mitokondriális működés hiánya sejtszinten számos elektromos és kémiai funkcióval jár, amelyek támogatják a testet.

A mitokondriumok alapvető szerepe, hogy energiát alakítsanak át a különböző tápanyagokból, például a D-ribózból, és ezt az energiát az ATP-n belüli foszfátkötésekben tárolják. Kimutatták, hogy a D-ribóz számos sejtszerepet javít a mitokondriális működés támogatása érdekében. (3,4)

D-Ribóz és a szív egészsége

A szív oxigénnel és tápanyagokkal látja el a szöveteket, és eltávolítja a szén-dioxidot és egyéb maradékokat. Ha a szív nem működik megfelelően, az egész testünk veszélyben van.

A D-ribóz elősegítheti az ATP termelését és az oxigénre éhes izomszövetek regenerálódását. A legfontosabb, hogy a D-ribóz támogathatja a szervezet egyéb feladatait azáltal, hogy segít az ATP energiatermelésének feltöltésében a test összes izmában, nem csak a szívben. (5,6)

 

D-Ribóz és a sportteljesítmény

A D-ribózt gyakran használják a sportteljesítmény javítására és az edzés utáni fáradtság, görcsök, izomfájdalom és merevség tüneteinek csökkentésére.

Ha az ATP, az ADP (adenozin-difoszfát) és az AMP (adenozin-monofoszfát) nem áll rendelkezésre az energiatermeléshez, a szervezetnek kiegészítő forrásra van szüksége energiaszintjének növeléséhez. Az egyik lehetőség a D-ribóz kiegészítése, amely javítja az ATP-szint helyreállítását és elősegíti a sejtvitalitást az emberben.

A termodinamika első törvénye kimondja, hogy az energia nem keletkezhet vagy semmisíthető meg, de megváltoztatható. Ez azt jelenti, hogy az energiát egyik formából a másikba kell átvinni vagy átalakítani. Mint egy motorkerékpár, amely csak benzinnel működik, az emberi test ATP-vel működik. A kiegészítő D-ribóz segíthet az ATP létrehozásában. 

A szervezet D-ribózt tud előállítani glükózból, de néha a szervezet nagyon gyorsan felveszi a glükózt, hogy tejsavvá alakítsa, hogy energiát termeljen. Ezzel a biokémiai folyamattal az a probléma, hogy a tejsav felhalmozódása olyan tüneteket okozhat, mint a fájdalom és a maradék glükóz hasznosításának képtelensége. (7,8)

 

A mitokondriumok nélkülözhetetlenek az anyagcsere-funkciók szabályozásához és az általános jólét támogatásához, de elsődleges szerepük az ATP termelésében van. Az ATP termelés elvesztése a mitokondriális funkció csökkenése következtében fordulhat elő. A D-ribóz egy természetesen előforduló ATP-szubsztrát, amely segíthet az ATP-termelés támogatásában és fokozhatja az energia-visszanyerést, ha fáradtnak érzi magát.

 

Forrás:

(1) Herrick, J., & St. Cyr, J. (2008). Ribose in the heart. Journal of Dietary Supplements, 5(2):213-7. doi: 10.1080/19390210802332752.

(2) Wallace, D.C., Fan, W., & Procaccio, V. (2010). Mitochondrial energetics and therapeutics. Annual Review of Pathology, 5:297–348. doi: 10.1146/annurev.pathol.4.110807.092314.

(3) Leites, E.P., & Morais, V.A. (2017). Mitochondrial quality control pathways: PINK1 acts as a gatekeeper. Biochemical and Biophysical Research Communications, 45-50, doi: 10.1016/j.bbrc.2017.06.096.

(4) Ettema, T.J. (2016). Evolution: Mitochondria in the second act. Nature. 531(7592):39-40. doi: 10.1038/nature16876.

(5) St. Cyr, J.A., Bianco, R.W., Schneider, J.R., Mahoney, Jr., J.R., Tveter, K., Einzig, S., & Foker, J.E. (1989). Enhanced high energy phosphate recovery with ribose infusion after global myocardial ischemia in a canine model. Journal of Surgical Research, 46(2):157-162. doi: 10.1016/0022-4804(89)90220-5.

(6) Mills, E.L., Kelly, B., & O’Neill, L.A.J. (2017). Mitochondria are the powerhouses of immunity. Nature Immunology, 18(5):488-498. doi: 10.1038/ni.3704.

(7) Seifert, J., Frelich, A., Shecterle, L., & St. Cyr, J. (2008). Assessment of Hematological and Biochemical parameters with extended D-Ribose ingestion. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 5:13. doi: 10.1186/1550-2783-5-13.

 

(8) Vyas, N.K., Vyas, M.N., & Quiocho, F.A. (1991). Comparison of the periplasmic receptors for L-arabinose, D-glucose/Dgalactose, and D-ribose. Structural and Functional Similarity. Journal of Biological Chemistry, 266(8):5226-37.

Tartalomhoz tartozó címkék: Energia